Založ si blog

Vlastný dôchodok? Slovenský investičný trend budúcnosti!

 

Vlastný dôchodopain-freek? Slovenský investičný trend budúcnosti! 

Aj takýmto spôsobom by som mohol v krátkosti zhrnúť určite diskutovanú tému, ktorá je ešte stále v očiach generácie „nedožijem sa“ tabu. Samozrejme nielen ja, ale aj celý trh zaznamenáva určite čoraz väčší dopyt po zabezpečení dôchodku vlastnou „individuálnou“ cestou. No ako to skutočne s dôchodkom je, bude a „nebude“?

Aj bežný človek, ktorý len zbežne nahliadne do vývoja II. dôchodkového piliera (starobné dôchodkové sporenie), či sleduje vývoj v Sociálnej poisťovni za posledné obdobie vie, že výhody dávnych čias sú dávno za nami. Za spomenutie stojí napríklad úprava percentuálneho prerozdelenia odvodov z našich hrubých príjmov. Z nich nám totiž odchádza na odvody 18%, z ktorých iba 4% (resp. 6% pre dobrovoľných poistencov) skončí v našom II. pilieri. Práve tento ukazovateľ upozorňuje na vztýčený prst v súvislosti so zabezpečením dôchodku pre každého z nás. Práve z dôvodu núteného znižovania dôchodkovej podpory zo strany štátu dnes, ale aj v dlhodobej budúcnosti je dôležité vedieť, ako si zabezpečiť vlastnú penziu po svojej osi. Práve v tomto článku vám poradím, ktoré 3 veci sú pre kvalitné zabezpečenie najdôležitejšie.

  1. Na penziu začnite sporiť čo najskôr

Práve to vám totiž zabezpečí, že vás dôchodok bude stáť ďaleko menej finančných prostriedkov, ako by vás stál ak budete čakať. V grafe nižšie môžete vidieť, koľko by stálo zabezpečenie kapitálu do výšky 100.000 eur v jednotlivých fázach života. Práve to je dôvodom, aby ste skutočne začali okamžite.

dochodok co najskor

  1. Sporte skutočne efektívne

Veľmi často sa stretávam s tým, že si na dôchodok sporíme formou investície cez poisťovne a teda formou kapitálového či investičného životného poistenia. Dôvodov, prečo by som takýto spôsob sporenia neodporúčal je niekoľko, viac sa dočítate v odkaze, kde sa tejto téme venujem.

 

  1. Nikdy nezabúdajte na dôležitosť

Možno ste už niekedy počuli staré známe porovnanie, že dôchodok je dovolenka 365 dní v roku. Skutočne to je pravda a netreba zabúdať na to, že bežne míňame viac na dovolenkách ako v práci. Považujem túto radu za veľmi dôležitú, pretože veľmi málo ľudí totiž prikladá zabezpečeniu svojej penzie dostatočnú váhu. Stačí sa pozrieť iba na porovnanie rastu priemerných príjmov oproti priemerným dôchodkom v grafe nižšie.

pomer prijem vs. dochodok

Verím, že ak budete dodržiavať tieto rady, určite sa dožijete spokojného a šťastného dôchodku.

 

Za prípadné zdieľanie vopred ďakujem.

Kúpa (investičnej) nehnuteľnosti kvôli zisku?

09.01.2016

KÚPA (INVESTIČNEJ) NEHNUTEĽNOSTI KVÔLI ZISKU? V NITRE A JEJ OKOLÍ URČITE! Po kratšej dobe opätovne riešime otázku nášho ďalšieho dlhodobého klienta a to „kúpu nehnuteľnosti ako investičný zámer“. Viem, asi to môžeme považovať za nadštandard v dnešnej dobe, každopádne určite sa dokáže k niečomu takému v čase, prepracovať aj rodina s priemernými [...]

Všetko a vždy. ..

04.01.2016

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

George Reeve

Aj keď sa ti nedarí tak ako by si chcel, nikdy ti nič nebráni stanoviť si cieľ! Keď zo svojim cieľom začneš dennodenne žiť, veľmi rýchlo pochopíš, že dá sa naplniť!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 5
Celková čítanosť: 12200x
Priemerná čítanosť článkov: 2440x

Autor blogu

Kategórie

Archív